Voor schrijvers

Wat gaat u doen met uw manuscript?

U hebt iets geschreven. Een thriller, een kinderboek of misschien wel een reisverslag. En nu? Blijft het een bestand op uw pc of gaat u er meer mee doen? Of u uw manuscript nu naar een uitgever wilt sturen of het in eigen beheer wilt uitgeven: het is de moeite waard een redacteur in te schakelen.

Een redacteur corrigeert niet alleen fouten, maar geeft ook tips over bijvoorbeeld de verhaallijn en de dialogen. Wanneer u uw tekst kunt aanpassen aan de hand van redactioneel commentaar, wordt de kans dat u een ronde verder komt in het selectieproces van een uitgeverij groter. En misschien nog belangrijker: met de hulp van uw redacteur wordt u een betere schrijver. Daarom is het ook wanneer u in eigen beheer wilt uitgeven verstandig te investeren in een redacteur.

Op weg naar een betere tekst

Wilt u weten of u goed op weg bent met uw verhaal? Dan kunt u mij vragen om een leesrapport ofwel een manuscriptbeoordeling. In een leesrapport geef ik commentaar op uw verhaallijn en karakters. U kunt in alle stadia van het schrijven een leesrapport aanvragen, maar houd er rekening mee dat commentaar kan aanzetten tot herschrijven – en dat is voor veel auteurs makkelijker wanneer ze nog niet in het eindstadium van het schrijven zijn beland.

Een stap verder dan een leesrapport gaat redactie. Hierbij stel ik wijzigingen voor waarbij het aan u is die te accepteren of negeren. Bij wijzigingen kunt u denken aan correcties (bijvoorbeeld van spel- en tikfouten) maar ook aan suggesties (bijvoorbeeld om een passage te schrappen of een zin anders te formuleren). Redactie is met name geschikt wanneer het verhaal naar uw gevoel klaar is.

Of u nu een leesrapport of redactie wilt aanvragen: u bepaalt zelf hoeveel tekst u wilt laten behandelen. Veel uitgevers vragen niet om een compleet manuscript, maar om een beperkt aantal hoofdstukken of pagina’s. Wanneer u bijvoorbeeld de eerste twee hoofdstukken mag insturen, is het goedkoper om alleen die tekst door mij te laten nakijken. Aan de hand van mijn commentaar kunt u dan zelf de overige tekst herzien. Mocht u dat lastig vinden (het beoordelen van eigen tekst kan moeilijk zijn) dan kan ik natuurlijk ook meer voor u doen.

Gratis proef!

Om u een idee te geven van wat u kunt verwachten wanneer ik uw tekst van commentaar voorzie, mag u mij het eerste fragment van uw manuscript mailen (maximaal 450 woorden, met .doc extensie). U ontvangt dan gratis en vrijblijvend een kort leesrapport.

Wat kost het?

Wanneer uw manuscript tot 10.000 woorden bevat, krijgt u voor 59 EUR een leesrapport. Bij 20.000 woorden krijgt u voor 114 EUR een leesrapport. Is uw manuscript vuistdik, dan betaalt u dus niet een veelvoud van 59 EUR, maar minder. Redactie is duurder dan een leesrapport, maar de prijs is afhankelijk van wat u mij wilt laten doen: wilt u alleen fouten gecorrigeerd zien (correctie) of ook suggesties krijgen (volledige redactie)?

Mail voor de mogelijkheden: info@tekstbureaubroertjes.nl