Voor schrijvers

Wat gaat u doen met uw manuscript schrijver?

U hebt iets geschreven: een thriller, een kinderboek of misschien wel een reisverslag. En nu? Blijft het een bestand op uw pc of wilt u er meer mee doen? In dat laatste geval geldt dat of u uw manuscript nu naar een uitgever wilt sturen of het in eigen beheer wilt uitgeven het de moeite waard is een redacteur in te schakelen.

Een redacteur kan niet alleen fouten corrigeren, maar  ook advies geven over bijvoorbeeld de verhaallijn en de dialogen. Wanneer u uw tekst kunt aanpassen aan de hand van redactioneel commentaar, wordt de kans dat u een ronde verder komt in het selectieproces van een uitgeverij groter. En misschien nog belangrijker: met de hulp van uw redacteur wordt u een betere schrijver. Daarom is het ook wanneer u in eigen beheer wilt uitgeven verstandig te investeren in een redacteur.

Op weg naar een betere tekst

Om u te helpen uw manuscript zo goed mogelijk te maken bied ik de volgende diensten:

  • Vraag & antwoord
  • Leesrapport (manuscriptbeoordeling)
  • Redactie
  • Correctie

Stel: u hebt een eerste versie geschreven en u zit met bepaalde vragen die u wilt voorleggen aan een objectieve proeflezer. Wanneer u kiest voor de optie vraag & antwoord lees ik uw manuscript en beantwoord ik uitgebreid drie door u gestelde specifieke vragen (bijvoorbeeld: ‘Is de plotwending in hoofdstuk acht geloofwaardig?’).

Wilt u algemener commentaar? Dan kunt u mij vragen om een leesrapport ofwel een manuscriptbeoordeling. In een leesrapport becommentarieer ik verhaallijn, dialogen, karakters en stijl. U kunt in alle stadia van het schrijven een leesrapport aanvragen, maar houd er rekening mee dat commentaar kan aanzetten tot herschrijven en dat is voor veel auteurs makkelijker wanneer het manuscript naar hun gevoel nog niet klaar is .

Waar een leesrapport niet in details treedt, doet redactie dat wel. Wanneer u uw manuscript laat redigeren dan krijgt u gedetailleerd commentaar (zoals het voorstel om een bepaalde passage te schrappen of om een dialoog te herschrijven). Redactie is geschikt wanneer het verhaal naar uw idee ‘af’ is, maar u ruimte voor verbetering ziet. Naast redactioneel commentaar krijgt u ook een kort leesrapport.

Correctie betreft het verbeteren van spelling, grammatica en leestekens. Ik raad aan dit pas te laten doen wanneer het verhaal al is geredigeerd en herschreven en u er niets meer aan wilt veranderen.

Welke van bovenstaande diensten u ook kiest: u bepaalt zelf hoeveel tekst u wilt laten behandelen. Veel uitgevers willen in eerste instantie slechts een deel van uw manuscript doornemen. Wanneer u bijvoorbeeld de eerste twee hoofdstukken mag insturen, bent u het voordeligst uit wanneer u niet uw hele manuscript maar alleen die tekst door mij laat nakijken. Aan de hand van mijn commentaar kunt u dan zelf de overige tekst herzien. Mocht u dat lastig vinden (het beoordelen van eigen werk kan moeilijk zijn) dan kan ik natuurlijk ook meer voor u doen.

Gratis proef!

Om u een idee te geven van wat u kunt verwachten wanneer ik uw verhaal van commentaar voorzie, mag u mij het eerste fragment van uw manuscript mailen (maximaal 450 woorden, met .doc extensie). U ontvangt dan gratis en vrijblijvend een kort leesrapport.

Wat kost het?

Vraag & antwoord kost 25 EUR voor drie vragen + 35 cent per 100 woorden van uw manuscript.

Een leesrapport kost 0,95 EUR per 100 woorden van uw manuscript.

Voor correctie en redactie kan ik een prijsopgave voor u maken aan de hand van een ingestuurd tekstfragment.

Voor meer informatie en voor het aanvragen van een gratis proef (u mag uw fragment direct meesturen) kunt u mij bereiken via info@tekstbureaubroertjes.nl of via het contactformulier.