Het herschrijven van uw manuscript

Het herschrijven van uw manuscript

Stel: een uitgever wijst uw manuscript met redenen omkleed af, maar geeft ook positieve kritiek. Hoopvol vermoedt u dat als u tijd en aandacht besteedt aan het herschrijven van uw manuscript, het wél goed genoeg zal zijn. Wanneer u de uitgever laat weten dat u het manuscript gaat aanpassen, reageert hij echter negatief. Waarom?

Moet de uitgever er niet blij mee zijn dat u zijn kritiek wilt verwerken? Zo werkt het boekenvak immers toch? De schrijver schrijft, de redacteur redigeert, de schrijver herschrijft en dat leidt dan uiteindelijk tot een boek. Het punt is dat een uitgever pas aan de slag gaat met een manuscript nadat het uitgeefcontract is getekend. Hij wil absoluut niet de indruk wekken dat hij een relatie aangaat met de schrijver van een afgewezen verhaal en hij wil evenmin fungeren als een manuscriptbegeleidingsbureau. Dáárom is hij niet enthousiast. Hij weet bovendien dat het herschrijven van uw manuscript geen garantie biedt dat de volgende versie wel goed is: de schrijver kan een heel ander idee hebben over wat een verbetering is dan hij.

Dit wil niet zeggen dat u uw manuscript moet opgeven: herschrijven staat vrij. Voordat u uw gewijzigde manuscript  aanbiedt, doet u er goed aan te controleren of de in te leveren tekst is aangepast want daarop was de afwijzing immers gebaseerd. In uw begeleidende brief kunt u aangeven dat u het manuscript al eens hebt aangeboden en dat u aan de hand van het gegeven waardevolle commentaar wijzigingen hebt aangebracht. Mogelijk weigert de betreffende uitgever een tweede blik op het verhaal te werpen, maar dan zijn er altijd andere uitgevers voor wie het manuscript helemaal nieuw is en die u hopelijk zullen voorzien van nieuwe positieve kritiek.

Wanneer u uw manuscript herschrijft, bedenk dan goed dat u in de eerste plaats voor uzelf werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *