Waarom een redacteur inschakelen?

Waarom een redacteur inschakelen?

Schrijven en wandelen zijn hobby’s die iets gemeen hebben. Goed, schrijven wordt doorgaans binnenshuis gedaan terwijl wandelaars meestal de buitenlucht opzoeken, maar met geen van beide activiteiten is veel geld gemoeid. Aangezien voor schrijven niet meer nodig is dan pen & papier of een toetsenbord, kan het inschakelen van een redacteur een drempel vormen. Waarom is het de moeite waard te investeren in een redacteur?

Een wandelaar die drie keer per dag een rondje van vijf kilometer maakt met zijn hond kan het zichzelf comfortabeler maken door een paar wandelschoenen en een waterdicht jack aan te schaffen. Iemand die tennist, betaalt contributie aan zijn tennisvereniging. Hij heeft ook een racket en sportkleding nodig: zijn hobby is niet gratis. Toch nemen tennissers daarnaast nog privélessen. Dat doen ze niet omdat ze professionele spelers willen worden. Ze doen dat om meer plezier te beleven aan hun sport.

Een schrijver die zichzelf wil verbeteren kan een schrijfcursus volgen of een abonnement nemen op bijvoorbeeld Schrijven magazine. Misschien heeft hij niet de behoefte zijn werk naar een uitgever te sturen, maar hij wil wél leren. Hij wil leren over algemene dingen als het opzetten van een plot of het schrappen van tekst. Maar bij voorkeur krijgt hij natuurlijk kritiek op zijn eigen verhaal. En dat is precies wat een redacteur te bieden heeft.

Met een leesrapport van een redacteur krijgt een schrijver commentaar op zijn manuscript. Dat commentaar ligt op verhaalniveau met aandacht voor onder meer plot, karakters en dialogen. De redacteur kan bijvoorbeeld aangegeven dat de verhaallijn ongeloofwaardig is, en aangeven of en hoe dat probleem kan worden verholpen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de redacteur op verzoek van de schrijver actief met de tekst aan de slag gaat. De redacteur doet dan op zinsniveau wijzigingsvoorstellen en geeft gedetailleerd commentaar om het verhaal (en daarmee indirect de schrijver) beter te maken.

Kortom: een schrijver die kiest voor het inschakelen van een redacteur, investeert in zichzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *