Lekkende daken – uw manuscript past niet in ons fonds
Weken of misschien wel maanden nadat u uw manuscript hebt verstuurd krijgt u bericht van de uitgeverij: uw verhaal wordt afgewezen. De afkeuringsreden: uw manuscript past niet in ons fonds. Wat wil dat zeggen?
Misschien meende u dat uw dichtbundel een kans maakte bij een non-fictie uitgeverij of was uw boek over een jongen die leert hoe hij een taart moet bakken voor een kinderboekenuitgeverij te educatief van aard. Het is ook mogelijk dat de uitgever al een soortgelijk boek in het fonds had. ‘Uw manuscript past niet in ons fonds’ kan echter ook betekenen ‘Uw verhaal is niet goed genoeg’.
Het uitgeven van een boek vergt een investering en uitgeverijen zoeken in een manuscript dus al kwaliteit en originaliteit. U kunt een manuscript vergelijken met een huis dat te koop staat: de kopers verwachten dat zij moeten schilderen en behangen, maar zij willen geen huis met een lekkend dak en een verzakkende fundering.
In elk manuscript zitten niet goed lopende zinnen, overbodige regels, spel- of tikfouten en kleine onlogische wendingen. Dit zijn de muren die behangen en de kozijnen die geschilderd moeten worden. Wanneer een manuscript wordt geaccepteerd zorgt de uitgeverij hiervoor. Het is aan u als auteur om te zorgen voor een wind- en waterdicht dak en goed heiwerk. Hoe doet u dat? Belangrijk is dat uw plot logisch, aannemelijk en niet te vergeten origineel is, dat uw hoofdpersonen geloofwaardig zijn en dat uw schrijfstijl goed is.
De kans dat een uitgeverij een uitgebreide afwijzing stuurt is niet groot: de redacteur die uw manuscript heeft gelezen heeft het te druk om in detail in te gaan op de minpunten en mogelijk moet u zelfs genoegen nemen met een reactie als ‘Wij zullen uw manuscript niet uitgeven’. Krijgt u wel commentaar, wees daar dan blij mee: u kunt het gebruiken om uw (volgende) manuscript passend te maken.