Moet u zorgen voor illustraties bij uw kinderboek?

Moet u zorgen voor illustraties bij uw kinderboek?

Allicht denk u als schrijver van een kinderboek aan meer dan tekst alleen. Als u nu eens een compleet product naar de uitgever stuurt? Met mooie illustraties bij uw kinderboek maakt u vast meer kans. Toch?

Met als (mogelijke) uitzondering prentenboeken gaat dit idee niet op. Een manuscript wordt niet geaccepteerd op grond van de toegevoegde illustraties. Een manuscript wordt geaccepteerd op basis van de tekst. Al zijn de illustraties prachtig, wanneer de tekst wordt afgewezen komt er geen boek.

Tenzij u in eigen beheer wilt uitgeven, is het dan ook niet raadzaam om te betalen voor illustraties bij uw kinderboek. Nu kent u mogelijk iemand die kan tekenen en die, puur voor zijn plezier, schetsen wil maken bij uw manuscript. U ziet uw verhaal en uw hoofdpersonen tot leven komen en ‘Het Boek’ wordt een gezamenlijk project. Voor u zijn tekst en illustraties (bijna) van even groot belang, maar voor de uitgever zijn de tekeningen bij uw verhaal doorgaans niet meer dan voorbeelden. Als de illustraties al niet te amateuristisch zijn, dan is de kans groot dat dat de uitvoering ervan te kostbaar is of dat ze niet bij de stijl van de uitgever passen (zo zal een uitgever van vrolijke kinderboeken zwartgallige tekeningen, hoe technisch hoogstaand ze ook zijn, zonder meer afkeuren).

Hoewel het fijn kan zijn om met een illustrator aan uw manuscript te werken, vergroot die samenwerking uw kans om te worden uitgegeven dus niet. Wilt u toch illustraties toevoegen, maak dan duidelijk dat het slechts voorbeelden zijn.

Een alternatief voor het (laten) maken van illustraties is om tussen vierkante haken, de zogenaamde redactiehaken, een omschrijving te geven van mogelijke illustraties (waarbij u niet herhaalt wat u hebt beschreven: dat voegt niets toe). Welke keuze u ook maakt: verlies uw verhaal niet uit het oog want dát is tenslotte uw product.

 

One thought on “Moet u zorgen voor illustraties bij uw kinderboek?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *